Gebruik een scootmobiel
Onafhankelijk blijven terwijl je niet meer zo goed ter been bent? De scootmobiel biedt uitkomst. Je hebt geen rijbewijs nodig. En kunt toch zelf naar buiten, die boodschap doen of langs bij vrienden en familie. Maar hoe zit het met de verkeersregels? En hoe bedien je de scootmobiel?
Behoud je mobiliteit
Met een scootmobiel kun je gaan en staan waar je wilt. Het is bedoeld voor mensen die minder mobiel zijn en maximaal honderd meter kunnen lopen. Je kunt er een winkelcentrum mee in en zelfs de winkel. Je hebt geen rijbewijs nodig, wel is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Een scootmobiel kan door de gemeente worden verstrekt in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Veel gemeenten hebben een scootmobielpool. Hier kun je een scootmobiel lenen of huren. Of schaf er zelf een aan. Om veilig met dit voertuig het verkeer in te gaan, is oefenen en kennis van de verkeersregels voor de scootmobiel belangrijk.
Lees onze scootmobiel special!
In deze speciale editie van het VVN Magazine lees je alles wat je moet weten als nieuwe scootmobielgebruiker:
· Verhalen en ervaringen van andere scootmobielgebruikers
· Ergotherapeuten geven advies en hulp
· Waar moet je op letten bij de aanschaf van een scootmobiel?
· Een goede voorbereiding op de eerste ritjes.
· Verkeersregels voor scootmobielbestuurders.
Een scootmobiel: iets voor jou?
Overweeg je om een scootmobiel aan te schaffen? Met deze handige Veilig op Wegwijzer kun je checken of je vaardigheden voldoende zijn om veilig op weg te gaan met de scootmobiel. Heb je twijfels over één of meerdere van deze vaardigheden? Neem dan contact op met een ergotherapeut bij jou in de buurt. Zij helpen je graag op weg om tot de beste oplossing te komen. Ben je onzeker over de verkeersregels en -situaties? Doe dan onze online opfriscursus. Of lees de belangrijkste verkeersregels in ons scootmobiel magazine.
Test jezelf met de online verkeerstest
Met de online verkeerstest van Veilig Verkeer Nederland ontdek je in 2 minuten of je kennis van de verkeersregels voor scootmobielgebruikers up-to-date is.
Oefenen met de scootmobiel
Zorg dat je voldoende bent voorbereid om met de scootmobiel aan het verkeer deel te nemen. De bediening is best wennen. En in de praktijk loop je tegen andere obstakels en situaties aan als voetgangers en fietsers. Hoe rijd je bijvoorbeeld veilig een stoep op of af? Laat dat je niet tegenhouden maar volg een training om veilig te leren omgaan met je scootmobiel. Ook handig voor mensen die hem al even hebben.
De belangrijkste verkeersregels
Een rijbewijs is bij een scootmobiel niet nodig en je mag een scootmobiel parkeren op een invalidenparkeerplaats. Met een scootmobiel mag je rijden op de stoep of voetpad, het (brom)fietspad, het onverplichte fietspad en op de weg (maar niet op een autoweg of autosnelweg). Kies altijd voor de veiligste manier. De maximum snelheid hangt af van waar je rijdt. Op de stoep of het voetpad mag je maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom ligt de maximum snelheid op 30 kilometer per uur. Op de stoep of het voetpad volg je de regels voor voetgangers.