Fietsverlichting

 

Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben.

In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft veel voordelen. Daarom zijn wij hier voorstander van.

 

Hoe val jij op?

Je kan zelf al veel doen om lekker op te vallen in het verkeer.

1. Zet je fietslicht aan

Meedoen is makkelijk! Een handige cue is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.

2. Check je fiets

Is jouw fietsverlichting en -reflectie in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Is je verlichting kapot? Repareer het zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je weer veilig onderweg kunt.

3. Val op met je kleding

Bij regen, schemering en in het donker valt felle​ of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen.

 

De regels voor fietsverlichtinggoede voorbeeld fietslicht

 

Waar voldoet correcte verlichting aan? Mag je verlichting knipperen? Waar kun je losse lampjes aan bevestigen?


 

 

 

 

Repareer je fietsverlichting

Veilig Verkeer Nederland fiets repareer verlichting reparatie batterij naafdynamo maken repareren stappenplan uitlegBalen hè, als je vaste fietsverlichting kapot is? Gelukkig is dit heel gemakkelijk te repareren. Fietsenmaker Jacco legt je uit hoe!

 

 

Naar de how-to-video's
 

 

 

 

Toolkit fietslichtactiefietsverlichting

Met deze gratis toolkit organiseer je heel eenvoudig een fietsverlichtingscontrole. In het pakket vind je o.a. controlelabels, leuke reflecterende sleutelhangers en gepersonaliseerde posters. 

 Download de toolkit


 

 

 

 

AAN in het donker

Wij ondersteunen de overheidscampagne AAN in het donker.

 

 

Legenda

© VVN Afdeling Beverwijk en Heemskerk 2021

Startpagina | Fietsexamen | Opfriscursus | Melding | Fotopagina | Fietsexamen Beverwijk | Fietsexamen Heemskerk | Fietsexamen Wijk aan Zee | Contact