Nieuws

 

Fietsexamen Beverwijk 2022

 

Het fietsexamen voor Beverwijk heeft dit jaar plaatsgevonden op 8, 11, 12 en 13 april.

We hadden alle dagen gelukkig prachtig weer! Dat is het enige dat we niet kunnen regelen…

 

Er deden in totaal 375 leerlingen mee, waarvan er 370 zijn geslaagd.

Helaas zijn 5 kinderen gezakt voor het examen, maar zij kunnen het volgend jaar overdoen, en dan zal het vast wel lukken. Ze hebben dan bovendien een jaar extra ervaring in het verkeer.

 

Alle scholen hebben controleurs kunnen vinden om ons te helpen. Wij danken deze controleurs heel hartelijk, want  zonder hun hulp kunnen wij het examen niet realiseren!

 

Er waren gelukkig geen echte problemen, zoals aanrijdingen. Wel was het uitkijken geblazen bij de rotonde op het Marlo-terrein. Het was niet zo’n chaos meer als vorig jaar: de rotonde is nu helemaal klaar, maar door de vele haaientanden en zebra’s is de situatie toch nog wat lastig voor de kinderen. Ook is er veel vrachtverkeer. Gelukkig hebben onze controleurs goed opgelet en eventueel een handje geholpen als dat nodig was.

Het is tenslotte niet de bedoeling dat we kinderen laten zakken, maar we willen ze leren hoe ze veilig in het verkeer kunnen fietsen…

 

Over het algemeen werden de meeste fouten gemaakt bij het aangeven van richting: veel kinderen staken één of meer keren hun hand niet uit, of niet duidelijk genoeg, of te laat. Ook keken ze niet altijd goed achterom bij het links afslaan.

Richting aangeven op de rotonde was niet altijd duidelijk: wanneer wel en wanneer niet? Niet als je de rotonde opgaat (het is in feite een doorgaande rechte weg met zijwegen naar rechts), maar het moet wel als je de rotonde verlaat… Richting aangeven naar links als je op de rotonde blijft mag, maar is niet verplicht.

 

De controleurs hebben ook gemeld dat ze heel vaak volwassenen hebben gezien die geen richting aangaven, over de stoep fietsten of door het rode licht reden.

Dat laatste was vooral het geval bij het stoplicht aan de Alkmaarseweg, waar de kinderen rechtsaf moesten richting Kennemer Theater. Zij stonden keurig voor het rode licht te wachten, terwijl veel volwassen fietsers gewoon rechtsaf gingen en daarbij het stoplicht negeerden! Dat was verwarrend voor de kinderen.

 

Tenslotte nog een opmerking: Er waren nogal wat kinderen die de route niet hadden geoefend. Dat is zo jammer, want ze zijn toch best wel een beetje zenuwachtig voor het examen en als ze dan niet weten hoe ze moeten rijden, geeft dat nog weer extra spanning.

 

We hopen in het volgend schooljaar het fietsexamen weer te kunnen organiseren!

 

Fietsexamen Wijk aan Zee 2022

 

Het fietsexamen voor Wijk aan Zee heeft dit jaar plaatsgevonden op 14 april.

We hadden gelukkig prachtig weer! Dat is het enige dat we niet kunnen regelen…

 

Er deden in totaal 23 leerlingen mee, die gelukkig allemaal zijn geslaagd!

Er waren weer genoeg controleurs bereid om ons te helpen. Wij danken deze controleurs heel hartelijk, want zonder hun hulp kunnen wij het examen niet realiseren!

 

Dit jaar hebben we, in overleg met mevrouw Rouwendaal, de route wat moeilijker en langer gemaakt, door die door te trekken naar de rotonde. De meeste kinderen zullen immers, zeker als ze straks naar de middelbare school gaan, dat traject dagelijks moeten fietsen.

 

Over het algemeen hebben de kinderen de verkeersregels goed toegepast, maar er werden toch wel wat foutjes gemaakt. Het aangeven van richting werd nogal eens vergeten: veel kinderen staken één of meer keren hun hand niet uit, of niet duidelijk genoeg, of te laat. Ook keken ze niet altijd goed achterom bij het links afslaan.

Richting aangeven op de rotonde was niet altijd duidelijk: wanneer wel en wanneer niet? Niet als je de rotonde opgaat (het is in feite een doorgaande rechte weg met zijwegen naar rechts), maar het moet wel als je de rotonde verlaat… Richting aangeven naar links als je op de rotonde blijft mag, maar is niet verplicht.

 

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd fietsexamen!

We hopen in het volgend schooljaar het examen weer te kunnen organiseren.

 

 

 

Legenda

© VVN Afdeling Beverwijk en Heemskerk 2021

Startpagina | Fietsexamen | Opfriscursus | Melding | Fotopagina | Fietsexamen Beverwijk | Fietsexamen Heemskerk | Fietsexamen Wijk aan Zee | Contact