Het Fietsexamen voor Beverwijk

Planning Fietsexamen 11, 12 en 13 april 2022 Beverwijk en 14 april 2022 Wijk aan Zee

Starttijd

School

Aantal leerlingen

Aantal te leveren controleposten (van/tot)

Totaal

xxx

Fietsexamen oefenen:

Wij adviseren u om voor het examen de route die de kinderen voor het fietsexamen moeten fietsen te oefenen. Dit kunt u uiteraard doen aan de hand van het kaartje hieronder. Om het u echter makkelijk te maken is de route inmiddels met bordjes langs de weg aangegeven. Als u vanaf het startpunt vertrekt is het eenvoudig de bordjes volgen tot het eindpunt.

De bordjes herkent u aan het volgende plaatje.

Tijdens het examen wordt gekeken naar de meest ideale situatie, waarbij de leerling zich zo veilig mogelijk in het verkeer beweegt. Gedurende het Verkeersexamen wordt er op de volgende punten gecontroleerd:

Oogcontact zoeken met medeweggebruiker

Kijken (links / rechts / achterom)

-  Voorrang verlenen (verkeer van rechts, voorrangsweg, enz.)

-  Plaats rijbaan ( voorsorteren)

-  Richting aangeven

-  Gevaarlijk rijgedrag (bij gevaarlijk rijgedrag worden leerlingen per direct verwijderd van het examen)

-  Door rood verkeerslicht = gezakt

Hieronder volgt de routebeschrijving:

1.   Vanaf het startpunt parkeerterrein Sporthal Beverwijk (De Walvis) linksaf.

2.   Rechtdoor langs de vijver en de Sporthal naar de Hoflanderweg.

3.   Rechtsaf slaan, op de fietsstrook blijven richting de Overboslaan.

4.   Het kruispunt oversteken en de Hoflanderweg vervolgen, bij de splitsing rechts aanhouden de Hoflanderweg in.

5.   De Hoflanderweg volgen tot de Alkmaarseweg; deze oversteken en linksaf slaan.

6.   Bij de stoplichten rechtsaf slaan de Burgemeester Scholtensstraat in (Let op: bij rood licht mogen ook fietsers niet rechtsaf slaan); deze weg via fietsstrook vervolgen.

7.   Met de bocht naar links mee door de Trijntje Kemp-Haanstraat en richting Baanstraat fietsen   (Let op bij het kruispunt Arendsweg).

8.   Niet de Baanstraat in, maar links voorsorteren en linksaf slaan naar de Jan Alsweg; deze uitfietsen tot de Koningstraat.

9.   Linksaf de Koningstraat in en met de bocht mee de Peperstraat uitfietsen.

10. Bij het kruispunt met de Breestraat deze rechtdoor oversteken de Jacob van Deventerstraat in.

11. Aan het eind linksaf de Graaf Janstraat in rijden.

12. De Graaf Janstraat tot het eind uitfietsen (Let op bij het oversteken van de eerste kruising: Schans).

13  Aan het eind van de Graaf Janstraat rechtsaf de Graaf Florislaan op.

14. Na 20 meter op de Graaf Florislaan linksaf de Kerkbeeklaan in.

15. Bruggetje over, richting rotonde, via de rotonde rechtdoor (Let op: 2x voorrang verlenen!), 2e afslag  richting Aldi

16. Met de weg mee voor langs de Aldi, dan met de bocht mee de Beijneslaan in en in de volgende bocht rechtsaf het fietspad op naar de Sint Aagtendijk. Deze naar rechts oprijden, richting de Spoorsingel.

17. Op de Sint Aagtendijk links aanhouden naar de Spoorsingel.

18. Linksaf slaan en het fietspad op de Spoorsingel volgen.

19. Vervolgens linksaf de Zwaansmeerstraat in.

20. Bij het kruispunt met de Spaarnestraat rechtsaf richting de Laan der Nederlanden.

21. De Laan der Nederlanden bij het stoplicht voor fietsers oversteken en linksaf, op het fietspad,  de Laan der Nederlanden rechtdoor vervolgen.

22. Bij de Bullerlaan linksaf de Laan der Nederlanden oversteken (Let op: NIET bij het stoplicht  oversteken. Dat is voor voetgangers).

23. Fietsstrook de Bullerlaan volgen tot driesprong met de Van Loenenlaan.

24. Linksaf de Van Loenenlaan in (voorsorteren indien mogelijk, anders afstappen).

25. De Van Loenenlaan uitfietsen (Let op verkeer van rechts) tot de finishplaats op het parkeerterrein bij de Sporthal Beverwijk (De Walvis).

Legenda