VERKEERSEXAMEN HEEMSKERK

Op 20, 21 en 22 april 2020 vindt weer het Praktisch Verkeersexamen in Heemskerk plaats. De leerlingen uit groep 7 van de basisscholen in Heemskerk doen hieraan mee.

Ook dit jaar wordt gestart vanaf het kermisterrein Johannes Poststraat (achter het gemeentehuis) in Heemskerk.

Jaarlijks raken er in Nederland ongeveer 2000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge verkeersslachtoffers. Het praktijkexamen is daarom geen overbodige luxe.

De kinderen die zijn geslaagd voor het schriftelijk verkeersexamen kunnen nu in de praktijk brengen wat ze hebben geleerd. Met de combinatie theorie- en praktijkexamen wordt een groter bewustzijn van het verkeer bij de kinderen gecreeerd. De route van het praktisch verkeersexamen is met pijlen uitgezet, waarbij de verschillende controleposten onderweg bezet worden door onder meer ouders/grootouders van de respectieve basisscholen

.

Voorwaarde

Leerlingen mogen alleen aan het praktisch verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan alle wettelijke eisen voldoet. Voorafgaand aan het examen worden dan ook alle fietsen gecontroleerd. Om te checken of alle fietsen in orde zijn, is het raadzaam (en leuk) om zelf ook alvast eens te kijken of de fiets oke is.

De uitslag van de examens krijgen de leerlingen op hun school te horen. De gemeente Heemskerk wenst iedereen een geslaagd verkeerspraktijkexamen 2019 toe!

De Planning basisscholen Verkeersexamen in Heemskerk vindt u hieronder.

Planning Verkeersexamen 20, 21 en 22 april 2020 Heemskerk

Datum Tijden School Aantal Leerlingen Aantal te leveren controleposten (van/tot)
Maandag 20 april 2020 09:00 uur Anne Frankschool 49 4      08.40 tot 11.45 uur
  09.45 uur Kariboe 15 3      08.40 tot 11.45 uur
  10.15 uur De Zevenhoeven 25 2      08.40 tot 11.45 uur
  11.00 uur Antoniusschool Beverwijk (Zeearend) 31 1      08.40 tot 11.45 uur

Dinsdag 21 april 2020 09:00 uur Leonardus 28 4      08.40 tot 11.45 uur
  09.45 uur Het Rinket 20 2      08.40 tot 11.45 uur
  10.30 uur De Zilvermeeuw 19

4      08.40 tot 11.45 uur

Woensdag 22 april 2020 09.00 uur De Lunetten 63

4      08.40 tot 11.45 uur

10.00 uur De Ark 13

10.30 uur De Vlinder 27

De Marel

Totaal 320

Tijdens het examen wordt gekeken naar de meest ideale situatie, waarbij jij je zo veilig mogelijk in het verkeer beweegt. Gedurende het Verkeersexamen wordt er op de volgende punten gecontroleerd:

Oogcontact zoeken met medeweggebruiker

Kijken (links / rechts / achterom)

Voorrang verlenen (verkeer van rechts, voorrangsweg, enz.)

Plaats rijbaan ( voorsorteren)

Richting aangeven

Gevaarlijk rijgedrag (bij gevaarlijk rijgedrag worden leerlingen per direct verwijderd van het examen)

Door rood verkeerslicht = gezakt

Hieronder volgt de routebeschrijving:

1.   Vanaf het startpunt Kermisterrein linksaf Johannes Poststraat volgen.

2.   Het kruispunt met de Kon. Wilhelminastraat oversteken en rechtdoor op de Johannes Poststraat.

3.   Met de bocht naar rechts de Johannes Poststraat vervolgen tot de kruising met de Jan van Kuikweg.

4.   Hier linksaf gaan en via de fietsstrook naar de rotonde.

5.   De rotonde driekwart nemen (3e afslag) de Gerrit van Assendelftstraat in.

6.   Rechtdoor de Gerrit van Assendelftstraat vervolgen.

7.   Bij kruispunt Karshoffstraat/Constantijn Huygenstraat rechtsaf de Constantijn Huygenstraat in.

8.   Na ca 50 meter voorsorteren en linksaf de Ten Katestraat in.

9.   Langs de brandweerkazerne de Cornelis Groenlandstraat uitfietsen en rechtsaf de Maerelaan op.(Let op voetgangers hebben voorrang).

10. Voorsorteren, eerste weg links de Anthonie Verherentstraat in.

11. Rechts aanhouden de Ingen Houzstraat in en deze vervolgen.

12. Aan het eind van de weg oversteken en linksaf de Bachstraat in.

13. De Bachstraat uitfietsen tot de rotonde, rechtdoor (2e afslag) op de Ridder Arnoutlaan verder gaan.

14. Bij kruispunt met de Kerkweg (IJsboer Marx O-Larry) voorsorteren en linksaf  (let op druk verkeer)de Kerkweg in.

15. De Kerkweg blijven volgen (Let op voor achteruit rijdende autos uit parkeerhavens).

16. Bij de driesprong (de Apotheek) rechtsaf de Ruysdaelstraat op.

17. Ruysdaelstraat blijven volgen, bij rotonde rechtdoor (2e afslag) via fietsstrook.

19. Bij kruispunt met Jan Ligthartstraat rechtdoor oversteken (alleen bij groen licht) naar de Starweg.

20. Op de Starweg via het fietspad de route vervolgen.

21. Na ca 100 meter linksaf slaan, de Beslooten acker in (let op druk verkeer).

22. Deze weg vervolgen en via de Ruyn acker naar de kruising met de Schilp acker; hier linksaf.

23. Vervolgens rechtsaf de Pieter acker op.

24. Het fietspad kruisen en doorfietsen tot de kruising met de Weg acker.

25. Hier linksaf slaan de Weg acker op en via het fietsstrook naar de rotonde fietsen.(Let op al het verkeer heeft voorrang).

26. Ga rechtdoor (2e afslag) op rotonde de Breedslaglaan in en vervolgens de Maerten van Heemskerckstraat in.

27. Na het gemeentehuis bij het kruispunt rechtsaf de Karshoffstraat in (let op voorrangsweg).

29. Rechts aanhouden via de Kon. Wilhelminastraat bij kruispunt Johannes Poststraat rechts afslaan.

30. Rechts aanhouden en na twee honderd meter finish verkeersexamen.